Sonnenblick Fiilis2 954x1024

miten sujuu etätyö kotona

Näinä korona-aikoina yksi jos toinenkin on joutunut tilanteeseen, missä kotiin raivataan yksi tai jopa kaksi erillistä työpistettä. Ihanteellisinta on, jos vaikkapa pariskunnalla on mahdollisuus suunnitella omat työpisteensä eri huoneisiin, kumpikin ovien taakse. Silloin vältytään kuuluvuusongelmiltakin. Yksi tavallisimpia tilanteita on, että yksi työpiste tehdään vanhempien makuuhuoneeseen, toinen ruokailutilaan, olohuoneeseen tai keittiöön.

Työtila voi olla osa olohuoneen kalustusta. Pöytänä pieni sivupöytä tai siro, laatikollinen konsolipöytä on toimistokalustetta kauniimpi ratkaisu. Työtuolina käytetään joko yhtä ruokapöydän tuolia tai mukavaa, nojatuolimaista tuolia. Säilytystila hoituu pienellä raivauksella, jos käytettävissä on kirjahyllyä tai laatikollisia tasoja.

Työpisteen koko ja toimivuus riippuu tehtävästä työstä. Jos joutuu istumaan tuntikausia koneen ääressä, on säädettävä sähköpöytä ergonomisin, joskaan ei aina kaunein, ratkaisu ainakaan olohuoneessa. Jos taas työ vaatii vaikkapa lähdeaineiston hakua, puhelinpalavereja tai työajan voi itse säätää esimerkiksi tunnin-parin jaksoihin, riittää normaalikorkuinen pöytä. Kun ei tarvitse istua koko aikaa työpöydän ääressä, hoituu muu työhön liittyvä toiminto nojatuolissa, parvekkeella, sohvalla ja keittiössä. On aina terveellistä vaihtaa työasentoa tavalla tai toisella ja samalla liikkua.

Kun lähdet suunnittelemaan työpistettä, muista nämä asiat:

  • Sijoita työpiste tai -pöytä ikkunan ääreen, jos mahdollista. Tietokonetyöskentelyssä sivulta tuleva valo on suoraan edestä tulevaa parempi. Ikkunan molemmille puolille sijoitetut laatikostot ja niiden väliin asennettu  irrallinen työtaso on helppo, edullinen ja muunneltavissa oleva ratkaisu.
  • Etenkin vanhoissa huoneistoissa on usein alkovi. Se on oivallinen työpisteen paikka,  vaikkei sinne tulisikaan luonnonvaloa.  Alkovin voi tarvittaessa eristää sermillä tai matalalla kirjahyllyllä ja sinne voi asentaa vaikka koko takaseinän pituisen työpöydän. Sivuille jää tilaa hyllylle tai laatikostolle. Paperit ja muu työaineisto on piilossa katseilta.
  • Olohuoneen voi kalustaa uudelleen työpistettä ajatellen. Jos sohvan ottaa irti seinästä vaikkapa vinosti keskemmälle lattiaa, jää sohvan taakse hyvä tila pienelle työpöydälle ja matalalle laatikostolle.
  • Pienet hyllyt tai lokerikot seinällä tuovat lisää säilytystilaa, jos lattiatilaa ei ole.
  • Kaunis konsolipöytä ja tuoli hallimaisessa eteisessä ovat luonteva osa eteisen kalustusta. Seinälle pöydän yläpuolelle asennetaan kevyet hyllyt säilytystilaksi.
  • Työpiste tarvitsee valoa, sijaitsipa se missä hyvänsä. Pienellä pöydällä oleva pöytävalaisin vie tilaa. Ota käyttöön säädettävä lattiavalaisin työpisteen viereen tai ripusta kattoon riippuva valaisin tarpeeksi matalalle työpöydän päälle. Seinähyllyyn voi kiinnittää nipistinspotin, jolla voi suunnata valon haluttuun kohtaan.
  • Työtuolina toimii mikä tahansa kaunis tuoli, jos välillä voi vaihtaa istumapaikkaa tai pitää taukoa. Toimistomainen, säädettävä työtuoli on ergonominen, muttei mikään kaunistus olohuoneessa. Pehmeä ja mukava, kokoverhoiltu tuoli toimii hyvin myös työtuolina, kunhan tarkistat sen korkeuden suhteessa työpöytään.
  • Kaunis matto työpisteen alla pehmentää akustiikkaa, tuo kotoista tunnelmaa ja sitoo kalustekokonaisuuden osaksi muuta tilaa.

Teksti: Sisustussuunnitelija SI Maija-Riitta Riuttamäki

https://happyhomestore.fi/kategoria/kirjoituspoydat/

 

 

Ota yhteyttä

Soita 0500666650 / Petri Pajumäki tai täytä oheinen lomake.

Puhelin:

0500 666650

sähköposti:

myynti@happyhomestore.fi

happy home interior OY

Petikontie 1, 01720 VANTAA